فهرست مطالب

مجله جراحی استخوان و مفاصل ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 37، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهندس آذین ضرغام، کریم لیل نهاری، سهیل مهدی پور، مهندس الناز نوری، سهراب کیهانی صفحات 144-151
    پیش
    زمینه
    با توجه به شیوع بالای پارگی رباط متقاطع جلویی در ورزشکاران، روش های متعددی جهت بازسازی آرتروسکوپیک این رباط پیشنهاد شده است. هدف از این بررسی، مقایسه پایداری زانو با دو روش جراحی «تک باندل» و «دوباندل» بود.
    مواد و روش ها
    مدل کامپیوتری زانو به همراه رباط های مفصل زانو ساخته شد. این مدل پس از بازسازی رباط به روش تک و دو باندل، ابتدا در 30درجه خمش زانو تحت با رهای مجزای جلویی، گشتاور والگوس و گشتاور چرخشی قرار گرفت. در حالت دوم، در طول خمش تحت وزن گذاری از حالت راست تا 70درجه خمش، نیروی جلویی 134 نیوتن وارد شد. در حالت سوم، زانو تحت بارگذاری چرخشی که می تواند منجر به آسیب رباط متقاطع شوند قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند در شبیه سازی تفاوت محسوسی بین دو روش جراحی بارگذاری ایزوله بدست نیامد. ولی در مدل های تحت وزن دوم و سوم کشش رباط در «دو باندل» 4 برابر بیشتر از هریک از رباط های «تک باندل» بود. در مدل دوم، «تک باندل» در بیشترین حالت 7 میلی متر جابجایی بیشتری نسبت به «دو باندل» داشت. در مدل سوم «دو باندل» نسبت به «تک باندل» مقاومت بیشتری در برابر گشتاور والگوس داشت و میزان چرخش داخلی نیز در «دو باندل» کنترل شده تر بود.
    نتیجه گیری
    از نظر بیومکانیکال نتیجه تست عملکردی و پایداری زانو در بازسازی پیوند به روش «دوباندل» در حرکات غیر ایزوله و سه بعدی بهتر از «تک باندل» می باشد.
    کلیدواژگان: بازسازی، رباط متقاطع جلویی، زانو، پیوند
  • آرش ملکی، فیروزه مددی، رامین ارژنگ، فیروز مددی صفحات 152-157
    پیش
    زمینه
    چرخش تی بیا عبارت از چرخش طبیعی محور مفصل دیستال تی بیا نسبت به محور مفصل پروگزیمال تی بیا حول محور طولی آن می باشد. هدف از انجام این مطالعه ارائه روشی برای اندازه گیری چرخش تی بیا با کمک سی تی اسکن بود.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه تشخیصی بر روی 64 داوطلب بالای 16 سال با میانگین سنی 7/32 سال در یک مرکز تصویربرداری انجام گردید. به منظور تعیین چرخش تی بیا، سی تی اسکن ساق در آزمودنی ها انجام شد. برش های مناسب پروگزیمال و دیستال جهت تعیین چرخش تی بیا انتخاب شدند. پس از تعیین خط مرجع پروگزیمال تی بیا توسط یک پزشک برش های مربوطه به تعداد لازم بر روی کاغذ چاپ و در اختیار چهار پزشک قرار گرفت. پزشکان با 2 روش مختلف، در دو نوبت با فاصله یک ماه خط مرجع دیستال تی بیا را رسم نمودند، آنگاه زاویه ایجاد شده بین این دو خط توسط یک پزشک اندازه گیری شد. ضریب همبستگی بین مقادیر به دست آمده تعیین و میزان تکرارپذیری هر یک از این روش ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    در روش اول ضریب همبستگی بین مقادیر به دست آمده توسط پزشکان مختلف 861/0و در روش دوم 863/0؛ و ضریب تکرارپذیری هر دو روش 868/0 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی بالا در روش دوم می توان از این روش در بدشکلی فیبولا جهت تعیین میزان چرخش تی بیا استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تی بیا، چرخش، سی تی توموگرافی
  • محمدعلی حسینیان، تورج سلیمی صفحات 158-161
    پیش
    زمینه
    به منظور ترمیم عصب می توان از چسب استفاده نمود. هدف از این تحقیق ارزیابی ترمیم عصب سیاتیک در موش با استفاده از چسب و بخیه و مقایسه آن با گروه درمان نشده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از نوع «بررسی مداخله ای پیاپی موردها» 18 موش با قطع سیاتیک در داخل کانال نخاعی بررسی شدند. در 14 موش (گروه درمان یا آزمایشی)، ترمیم از طریق پیوند عصب با روش چسب و یک بخیه انجام شد. چهار موش به عنوان گروه کنترل درمان نشدند. برگشت عملکرد حرکتی بعد از 4 ماه ارزیابی گردید.
    یافته ها
    آتروفی عضلات اندام تحتانی و عدم بازگشت کارکرد حرکتی در موش های درمان نشده مشاهده گردید. در 12 موش گروه درمان برگشت کامل کارکرد عضلات اندام وجود داشت و موش ها قادر به راه رفتن بودند، در حالی که راه رفتن 2 موش با لنگیدن همراه بود.
    نتیجه گیری
    ترمیم عصب سیاتیک قطع شده در داخل کانال نخاع موش با استفاده از چسب و بخیه جراحی می تواند باعث برگشت کارکرد اندام تحتانی گردد.
    کلیدواژگان: عصب سیاتیک، بخیه، چسبندگی
  • محسن مردانی کیوی، فریور عبدالله زاده لاهیجی، علی بابایی جندقی، خشایار صاحب اختیاری، کیوان هاشمی مطلق صفحات 162-169
    پیش
    زمینه
    گیرافتادن تاندون خم کننده پولیسیس لونگوس در محل پولی A1 شایع ترین علت ایجاد علایمی چون گیرکردن و درد در هنگام خم و راست کردن شست است که به آن شست ماشه ای گفته می شود. هدف از این مطالعه، تعیین میزان اثربخشی تزریق کورتیکواسترویید به درون غلاف تاندون با هدایت سونوگرافی برای درمان این بیماری بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آینده نگر 104بیمار (7 مرد و 97 زن، 112شست ماشه ای) با تشخیص بالینی «شست ماشه ای» در یک مرکز درمانی در شهر رشت طی 2 سال تحت تزریق کورتیکواسترویید با هدایت التراسوند قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران 63/7± 11/52 سال بود. روند بهبودی بیماران با رتبه بندی سیستم «کوئینل» پیش از تزریق و پس از آن در 5 مقطع (3 و 6 هفته، 3و 6 و 12ماه) بررسی شد.
    یافته ها
    در طول یک سال پس از تزریق اول از 112 شست، 15مورد (4/13%) به تزریق مجدد و/ یا جراحی نیاز پیدا کردند که در 12مورد (80%) تزریق مجدد، در 2 مورد جراحی و در 1 مورد ابتدا تزریق مجدد و سپس به دلیل عدم بهبودی، جراحی صورت گرفت. کاهش رتبه کوئینل در تمامی شست ها پس از تزریق از نظر آماری معنادار بود (0001/0=p). در پایان یک سال پس از تزریق 111شست (1/99%) کاملا بدون علامت بودند.
    نتیجه گیری
    تزریق کورتیکواسترویید داخل غلاف تاندون خم کننده انگشت شست با هدایت التراسوند روش موثری در درمان بیماری شست ماشه ای است و نیاز به انجام عمل جراحی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: فراصوت نگاری، اختلال انگشت ماشه ای، تزریق
  • سید مسعود هاشمی، مهرداد طاهری، فریور عبدالله زاده لاهیجی، سید مرتضی کاظمی، مهندس فرشاد صفدری صفحات 170-173
    پیش
    زمینه
    بلوک عصب سوپرااسکاپولار یکی از درمان های درد مزمن شانه است که اغلب با استفاده از نشانه های آناتومیک (روش مور) انجام می شود. اخیرا به منظور کاهش عوارض و افزایش دقت تزریق، انجام بلوک تحت هدایت سونوگرافی توصیه شده است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه نتایج کوتاه مدت بلوک عصب سوپرااسکاپولار به کمک سونوگرافی و با استفاده از روش کلاسیک بود.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی 50 بیمار دچار درد مزمن شانه به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه اول بلوک عصب سوپرااسکاپولار تحت هدایت سونوگرافی و در گروه دوم با تکنیک «مور» (Moore) انجام شد. شدت درد با مقیاس دیداری درد، عملکرد بیماران با مقیاس نمره گذاری Constant شانه و رضایت بیماران قبل و بعد از درمان سنجیده و داده های دو گروه مقایسه شدند.
    یافته ها
    در پایان هفته و ماه اول شدت درد در گروه سونوگرافی کمتر از گروه «مور» بود. نمره Constant شانه در پایان هفته اول بین دو گروه متفاوت نبود اما در پایان ماه اول در گروه سونوگرافی بیشتر از گروه «مور» بود. میزان رضایت پس از تزریق در گروه سونوگرافی بیشتر از گروه «مور»، در پایان هفته اول یکسان، و در پایان ماه اول در گروه سونوگرافی بیشتر از گروه «مور» بود. در هیچ یک از بیماران دو گروه عارضه خاصی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بلوک عصب سوپرااسکاپولار به کمک سونوگرافی نسبت به تکنیک «مور» در کوتاه مدت از نظر کاهش شدت درد و بهبود کارآیی شانه با نتایج بهتری همراه است.
    کلیدواژگان: بلوک عصب، درد شانه، سونوگرافی
  • ابراهیم عامری، حسین وحید طاری، حسن قندهاری، حمید بهتاش، بهرام مبینی، محمدصالح گنجویان، افشین احمدزاده حشمتی، آرش متقی صفحات 174-179
    پیش
    زمینه
    به منظور بررسی های قبل از عمل جراحی در بیماران اسکولیوز، پرتونگاری ایستاده و خمیده به طرفین انجام می شود که به وسیله آن می توان اندازه و میزان انعطاف پذیری اسکولیوز تعیین و روش درمانی مناسب برای هر بیمار را مشخص نمود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین زاویه اسکولیوز در پرتونگاری خمیده به طرفین و اندازه نهایی اسکولیوز باقی مانده پس از جراحی و پاسخ به این سوال است که آیا می توان استفاده از پرتونگاری های خمیده به طرفین میزان اصلاح بعد از عمل جراحی را پیش بینی نمود؟
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به صورت مقطعی انجام شد، 83 بیمار مبتلا به اسکولیوز ایدیوپاتیک بررسی و براساس طبقه بندی «لنکه» گروه بندی شدند. زاویه اسکولیوز در پرتونگاری های ایستاده و خمیده به طرفین در هر گروه توسط دو جراح ستون فقرات به صورت جداگانه اندازه گیری و با پرتونگاری های بعد از عمل جراحی مقایسه شدند.
    یافته ها
    در تمام گروه ها بین اندازه زاویه اسکولیوز در پرتونگاری خمیده به طرفین قبل از عمل جراحی و زاویه اسکولیوز بعد از عمل جراحی اختلاف معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با استفاده از پرتونگاری های خمیده به طرفین نمی توان میزان نهایی اصلاح اسکولیوز به وسیله عمل جراحی را به طور دقیق پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: اسکولیوز، پرتونگاری، قابلیت خمیدگی
  • محسن مردانی کیوی، رضا کیهانی، کیوان هاشمی مطلق، شایار صاحب اختیاری صفحات 180-184
    کیست هیداتید اولیه بافت عضلانی آن قدر نادر است که گاهی اوقات در تشخیص های افتراقی توده های کیستیک در مناطق اندمیک قرار نمی گیرد. تشخیص به موقع و دقیق بسیار مهم است تا از بیوپسی غیرضروری ممانعت به عمل آید. در این گزارش یک مرد 40 ساله با شکایت از تورم و درد تشدید شونده در بازوی دست راست به دنبال اثر فشاری توده ارائه می شود. با توجه به علایم بالینی و یافته های تصویربرداری پاتوگنومیک ولی نادر بیماری هیداتید مانند «علامت نیلوفرآبی»، شک در تشخیص ایجاد شد.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، ماهیچه، بازو
  • سهیلا علی اکبری قویمی، مهران صولتی هشجین، محمدحسین ابراهیم زاده * صفحات 185-190

    مهندسی بافت علمی است که با هدف ایجاد جایگزین های زیستی که امکان بازیابی، حفظ و بهبود عملکرد بافت صدمه دیده را داشته باشند، مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای اصلی در مهندسی بافت داربست، سلول ها و فاکتورهای رشد هستند. وجود بیوری اکتورها نیز جزء ارکان مهندسی بافت محسوب می شود. داربست یک ساختار سه بعدی است که به عنوان چارچوبی برای هدایت سلول ها مورد استفاده قرار می گیرد و جایگزینی برای ماتریکس خارج سلولی محسوب می شود. سلول ها به درون داربست نفوذ کرده و با توجه به سیگنال های فیزیکی و شیمیایی که در محیط اطراف آنها قرار دارد شروع به رشد، تمایز، تکثیر و مهاجرت می کنند و در صورت مساعد بودن شرایط محیطی ماتریکس خارج سلولی را ترشح کرده و بافت جدید را ایجاد می نمایند. علم مهندسی بافت به ساخت داربست های مناسب برای لانه گزینی سلول ها، ایجاد و حفظ شرایط محیطی مساعد برای ادامه حیات سلولی و در نتیجه کنترل تمام فاکتورهای موثر بر ایجاد یک بافت جدید می پردازد.

    کلیدواژگان: مهندسی بافت، علوم، سلول ها
|
  • Azin Zargham, Karim Leilnahari, Soheil Mehdipoor, Elnaz Nouri, Sohrab Keihani Pages 144-151
    Background
    Anterior cruciate ligament (ACL) tear is a common injury in sports. Different technigues for reconstruction of this ligament have been suggested. This paper compares the knee kinematics between «single bundle» and «double bundle» ACL reconstruction with hamstring tendon in a computerized knee model.
    Methods
    A computer-knee modle was constructed. Then «single bundle» and «double bundle» ACL reconstruction was performed. The knee stability and ligament tension were tested in 3 different settings: 1) At 30° knee flexion under isolated postero-anterior load، valgus and rotational torque was applied، 2) In weight-bearing flexion range (from extension to 70° of flexion) an anterior load of 134 Newton was applied، 3) Knee model was loaded by a non-contact pivot farce to produce ACL rupture.
    Results
    The results showed no significant difference between «single bundle» and «double bundle» under isolated loading. The second and third model، however، showed 4 times greater tension on the ligament in «single bundle». The «single bundle» in the second technique of testing (weight bearing) showed at most 7 mm more displacement compared with «double bundle». In the third testing technique «double bundle» was stronger than «single bundle» in valgus torque resistance. The internal rotation stability was also more in «double bundle».
    Conclusion
    Functional stability of knee model of ACL reconstruction with a «double bundle» graft is superior to a «single bundle» graft.
    Keywords: Reconstruction, Anterior cruciate ligament, Knee, Transplants
  • Dr. Arash Maleki, Dr. Firoozeh Madadi, Dr. Ramin Arjang, Dr. Firooz Madadi Pages 152-157
    Background
    Tibial torsion is a term used to describe the physiologic twist of the distal relative to the proximal articular axis of the tibial bone in the transverse plane around its longitudinal axis. This study focuses on a method of tibial torsion measurement with computerized tomography cuts.
    Methods
    Sixty four volunteers aged over 16 years old had CT imaging of proximal and distal tibia in a teaching hospital in Tehran-Iran. The images were evaluated for leg rotation by four physicians using two different techniques in two different occasions، one month apart. In the first technique the middle of tibia and middle of fibula were used as reference points and in the second method the perpendicular axis to the line connecting the distal fibular notches on CT scans was used. The values were analyzed، and the intra and inter observer agreements for tibia torsions were assessed.
    Results
    The inter-observer agreement in tibial torsion was. 861 and. 863 in the first and second methods respectively. The intra-observer reliability in both measurements techniques were. 868. The two techniques also had excellent agreement in tibial torsion measurements.
    Conclusion
    The second technique has high reliability and reproductivity in assessing tibial rotation in fibula deformity.
    Keywords: Tibia, Rotation, Tomography, computed
  • Dr. Mohammad Ali Hosseinian, Dr. Tooraj Salimi Pages 158-161
    Background
    Fibrin glue can be used for nerve repair. This study is to evaluate the repair of severed sciatic nerve in rats done by fibrin glue، comparing with an untreated group.
    Methods
    In an interventional case series study، 18 Sprague rats had their sciatic nerve cut in the intervertebral canal. Fourteen rats were repaired by graft-repairing of nerve using fibrin glue and single suture. Four rats were left untreated as controls. The recovery of motor function was assessed after 4 months.
    Results
    Lower extremity muscle atrophy and absence of motor function recovery was observed in the untreated rats. Full functional recovery in lower limbs was observed in the 12 treated rats، while 2 rats walked with limp.
    Conclusion
    The cut sciatic nerve repair in rat''s spinal canal، using fibrin glue and a microsurgical suture would result in good function motor recovery of lower extremity.
    Keywords: Sciatic Nerve, Sutures, Adhesio
  • Dr. Mohsen Mardani-Kivi, Dr. Farivar A. Lahiji, Dr. Ali Babaei Jandaghi, Dr. Khashayar Saheb-Ekhtiari, Dr. Keyvan Hashemi-Motlagh Pages 162-169
    Background
    Entrapment of flexor pollicis longus at the level of A1 pulley is the most common cause of snapping or painful thumb upon flexion and extension motion; the so called which is called «Trigger Thumb». The aim of this study is to assess the efficacy of sonographically-guided intra tendon sheath corticosteroid injection in the management of trigger thumb.
    Methods
    In a prospective study 104 patients (7 males، 97 females، 112 trigger thumbs) with the mean age of 52. 11±7. 63 who had trigger thumb underwent intra flexor sheath corticosteroid injection under the guide of ultrasound in a 2 year period in Rasht-Iran. Improvement was measured using the «Quinnell» grading system before and in intervals after 3 and 6 weeks; 3، 6 and 12 months after injection.
    Results
    From the 112 thumbs، 15 (13. 4%) required reinjection and/or surgery. Twelve (80%) of these 15 thumbs were simply re-injected، 2 (13. 3%) underwent surgery without re-injection but because of no improvement، underwent surgery. Reduction in Quinnell grade after the first injection was significant (p<. 0001). One year after the first injection، 111 of 112 thumbs (99. 1%) were symptom-free.
    Conclusion
    Sonographically guided intra flexor sheath corticosteroid injectionis an effective method in the management of trigger thumb and would reduce the need for surgical release.
    Keywords: Ultrasonography, Trigger finger disorder, Injection
  • Dr. Seyyed Massoud Hashemi, Dr. Mehrdad Taheri, Dr. Farivar A. Lahiji, Dr. Seyyed Morteza Kazemi, Farshad Safdari Pages 170-173
    Background
    ''Suprascapular nerve block'' is a well known technique for treating chronic shoulder pain. Ultrasonography-guided nerve block is a new technique hoping to decrease the complications of inadvertent injection of drug into the vessels or nerve sheet by increasing the accuracy and efficacy of the injections.
    Methods
    In a trial clinical study، 50 Patients suffering from chronic shoulder pain were divided randomly into two groups. In the first group، nerve block was applied under the ultrasonograpy guide; and in the second group using direct anatomic landmarks (Moore technique). Pain score was assessed using a visual analog scale (VAS) and shoulder function was evaluated by constant shoulder score (CSS) before the injection and after the block. The patients'' satisfaction rate and efficacy were also evaluated and compared between the two groups.
    Results
    There was no statistically significant difference between the two groups in pain or shoulder functional scores before the procedure (p≥. 05). One week after the nerve block، the first group revealed significantly improvement in pain score p=. 035). Although shoulder function improved in both groups، the difference was not significant. (p≥. 05). One month later، pain and shoulder functional scores showed better improvement in group one compared to group two (p=. 000). No complication occurred in either group.
    Conclusion
    Ultrasonography-guided suprascapular nerve block has better outcome in pain score and shoulder function compared with ''blindly'' blocking the nerve.
    Keywords: Nerve block, Shoulder pain, Ultrasonography
  • Dr. Ebrahim Ameri, Dr. Hossein Vahidtari, Dr. Hassan Ghandhari, Dr. Hamid Behtash, Dr. Bahram Mobini, Dr. Mohammad Saleh Ganjavian, Dr. Afshin Ahmadzadeh Heshmati, Dr. Arash Motaghi Pages 174-179
    Background
    Standing and bending radiographies are pre-operative studies performed in patients with scoliosis to determine flexibility and appropriate treatment planning. The purpose of this study is to find correlation between pre-operative supine bending radiography and final scoliosis correction after surgery to find out if pre-operative bending radiographies could predict post operative final scoliosis correction.
    Methods
    In a cross-sectional study، 83 patients with idiopathic scoliosis were studied and grouped based on Lenke classification of idiopathic scoliosis. Scoliosis curve was measured in standing and bending radiographs by 2 spine surgeons separately and the measurements were compared with post-operative curves.
    Results
    The post-operative measurements were always different from pre-operative bending film values.
    Conclusion
    We cannot predict final scoliosis precisely from pre-operative supine bending radiographs in patients with idiopathic scoliosis.
    Keywords: Scoliosis, Radiography, Pliability
  • Dr. Mohsen Mardani-Kivi, Dr. Reza Keihani, Dr. Keyhan Hashemi-Motlagh, Dr. Khashayar Saheb-Ekhtiari Pages 180-184
    Primary hydatid cyst of the muscle is so rare that it would not usually be considered in the differential diagnosis of soft tissue tumor even in endemic regions. A 40 year old male presented with a swelling and increscent pain following a pressure mass in the right arm. Diagnosis is suspected according to clinical symptoms and pathognomic but rare imaging findings of hydatid disease including «water lily sign».
    Keywords: Hydatid cyst, Muscles, Arm
  • Soheila Ali Akbari Ghavimi, Dr. Mehran Solati Hashjin, Dr. Mohammad Hossein Ebrahimzadeh Pages 185-190

    Tissue engineering is a science to generate biological substitutes for regeneration، preservation and better operation of damaged tissues. Main components of tissue engineering are scaffolds، cells and growth factors. Also، bioreactors seem to be one of the fundamental parts. Scaffold is a 3D structure as a framework to support cell growth and extra cellular matrix deposition. Cells penetrate to scaffolds and grow، differentiate، proliferate and migrate according to physical and chemical signals. If the environment is appropriate for cells، they deposit ECM and new tissue will be formed. Tissue engineering science is to fabricate scaffolds which are suitable for cellular homing، to create and retain appropriate environment for cell maintenance and to control all the parameters which is important to generate new tissues.

    Keywords: Tissue engineering, Science, Cells